Iedere student die  uit huis gaat om op kamers of in een appartementencomplex te gaan wonen, krijgt te maken met een opstalverzekering. De eigenaren van deze panden hebben vaak voor het hele gebouw dan een opstalverzekering afgesloten. Om er zeker van te zijn dat jouw woning ook voorzien is van een opstalverzekering, kun je dat navragen bij de verhuurder of de Vereniging voor Eigenaren.

Wanneer een student een huis koopt of krijgt van zijn ouders en een hypotheek afsluit wordt verplicht gesteld voor een opstalverzekering. Daarmee wordt het huis verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door brand, inbraak of natuurgeweld. Het huis is namelijk een kostbaar bezit en dient in dit geval als onderpand voor de hypotheek.

Wat wordt er verzekerd bij een opstalverzekering?

Een opstalverzekering verzekert alles wat zich in en rondom het huis begeeft. Enkele voorbeelden van zaken die worden verzekerd door de opstalverzekering zijn:

  • De schutting in de tuin
  • De centrale verwarming
  • Alle leidingen die door het huis lopen
  • Sanitaire voorzieningen
  • Bomen en planten in de tuin

Welke soorten opstalverzekeringen zijn er?

Er bestaan 4 soorten opstalverzekering die elk zijn eigen dekking bedragen, namelijk:

  • Brandverzekering: dekking tegen brand, blikseminslag en ontploffingen
  • Uitgebreide opstalverzekering: dekking tegen vandalisme, brand, storm etc.
  • Extra uitgebreide opstalverzekering: hetzelfde als de uitgebreide opstalverzekering, met daarnaast nog tegen hak- en breekwerk en smelt- en schroeischade
  • Meest uitgebreide opstalverzekering: hetzelfde als de extra uitgebreide opstalverzekering, met daarnaast nog tegen overstromingen, aardbevingen en oorlogsgeweld

Opstalverzekering vergelijken

In Nederland is er een overschot aan verzekeraars waar je een opstalverzekering kunt afsluiten, maar hoe kies je nou de juiste verzekeraar? De ene verzekeraar heeft een goedkopere premie dan de andere. Maar de andere heeft weer betere voorwaarden, waardoor deze verzekeraar beter aansluit bij jouw wensen. Indien je een appartement bewoond, heb je vaak een lagere premie dan wanneer je in een vrijstaand huis woont. Door verschillende opstalverzekeringen te vergelijken te doen kun je de keuze voor de juiste verzekeraar vergemakkelijken.

Laat een antwoord achter