Het aantal jongeren dat begint aan een opleiding tot piloot is dramatisch afgenomen. De vliegscholen merken dat veel minder studenten zich aanmelden, waardoor zij te maken hebben met een flink terugval. Dit jaar hebben ongeveer 30 studenten zich aangemeld voor de opleiding tot piloot, terwijl dat andere jaren rond deze tijd al ruim 4x zoveel was. Ook loopt het bezoek op de informatiedagen enorm terug, aangezien de scholen het over het algemeen moeten doen met een handjevol kandidaten.
Slechte arbeidsmarkt voor afstudeerders
Het lijkt op dit moment vooral de matige arbeidsmarkt voor studenten tot piloot te zijn die de scholen de das om doet. Van de 4.000 piloten die recent is afgestudeerd hebben er op dit moment 1.200 geen baan, of hebben ze slechts een tijdelijk contract. Het blijkt ontzettend lastig om aan werk te komen, waardoor de kans groot is dat veel studenten daar op dit moment door worden afgeschrikt. Het is bovendien niet de verwachting dat er de komende periode veel banen bij zullen komen, waardoor het voor studenten niet handig lijkt om op dit moment aan de opleiding tot piloot te beginnen.
Lening voor piloten in opleiding
Een bijkomend nadeel voor de piloten die in opleiding wensen te gaan is dat ze daar een flinke lening voor af dienen te sluiten. Piloten in spe dienen een lening van gemiddeld €150.000 aan te gaan bij de bank, waar ze een forse rente over betalen. Op het moment dat de afgestudeerden niet als piloot aan het werk kunnen verdienen ze over het algemeen maar net voldoende om alleen de rente over de lening te kunnen betalen. Volgens de vakbond voor verkeersvliegers zit op dit moment een groep van 1.000 jonge piloten in grote financiële problemen, als gevolg van de grote moeite om een baan te vinden